Itt talál meg engem:

Twitter icon
Facebook icon
Flickr icon
Google+ icon
LinkedIn icon
RSS icon

Tudathasadás és többszörös személyiség

Borzongató és egyben romantikus történetek keringenek emberekről, akikben több személyiség él. Egymástól függetlenül, egymásról nem is tudva. Akár több százan is lehetnek. Hm...

A pszichiáter klasszikus képe a köztudatban szorosan összakacsolódik néhány makacs sztereotípiával. Ilyen például a magát Napóleonnak képzelő elmebeteg, és ilyen a többsszörös személyiségekre hasadt tudatú őrült is. Az első ma már jobbára csak karikatúrákon szerepel, de az utóbbi tartósan is beépült az emberek gondolkodásába. Nem csak az utca embere, hanem gyakran évtizedek óta praktizáló szakemberek is hitelt adnak a többszörös személyiségekről szóló híreknek.

Egy testben több lélek?

A többszörös személyiségben megnyilvánuló tudathasadásos skizofrénia oka állítólag legtöbbször valamiféle gyermekkori traumában keresendő. Ezek szerint a bántalmazás, a nemi erőszak vagy az elhanyagolás az esetek egy részében a személyiség többfelé hasadásához vezethet. Az elmélet tetsetős és a maga nemében logikus. A bántalmazott gyerek személyisége nem tudja elviselni a kegyetlen bánásmódot. Mivel semmiféle menekülési útvonal nem létezik számára, jobb híján elhiteti magával, hogy mindez a sok iszonyat nem is vele történik, hanem valaki mással. Felépít magában egy vagy több alternatív személyiséget, akik az eredetivel párhuzamosan, ugyanabban a testben élnek. Ezek a személyiségek néha nem is tudnak egymásról, és szinte kényük-kedvük szerint bukkannak elő, majd merülek újra a sötét elme mélységeibe.

Elfojtott emlékek rémségei

Elfojtott emlékek rémségei

A pszichológia és a pszichiátria tudományához kapcsolódó misztériumok közül rendelkezésre áll még egy, amelyik tökéletesen kiegészíti a többszörös személyiség és a tudathasadás tetszetős elméletét. Ez a hipnózis varázslatos hatásaiba vetett makacs, már-már vallásos hit. Széles körben elterjedt, és tökéltesen polgárjogot nyert az a nézet, hogy a gyermekkorban elszenvedett traumák szinte elérhetetlen mélységekbe merülnek a bántalmazottak tudatalattijában. Mi más is hozhatná őket a felszínre, mint a hipnózis? A mindenható pszichiáter lefekteti a gyereket (vagy az évtizedek óta szenvedő felnőttet) a pamlagra, és mágikus szavkat mormolva előcsalja belőle az eltemetett traumák emlékeit. A többszörös személyiség ilyenkor kidugja a fejeit, mint a hétfejű sárkány.

Eltemetett emlékek sötét titkai

Kiderül, hogy a kislányt / kisfiút /felnőtt férfit / idősödő nőt gyermek korában bántalmazták / elhanyagolták / megerőszakolták, ám ezeket az emlékeket szinte nyomtalanul elfojtotta magában. Szerencsére ily módon akár évtizedekkel később is lebukhatnak a bűnösök, és elnyerhetik a méltó büntetésüüket. Ugyanebbe a kategóriába tartoznak a köztudatban a skizofrénia, tudathasadás, hasadt személyiség, multiplex személyiség, disszociatív személyiség néven ismert esetek is.

Amerikai statisztikákat olvasva azt találjuk, hogy 1980 és 1998 között 40 000 ilyen típusú tudathasadásos esetet regisztráltak. Ez nagyon nagy számnak tűnik, és már csak azért is érdekes, mert a hetvenes évek előtt - a téma minden romantikája ellenére - mindössze 200 többszörös személyiséggel rendelkező eset fordult elő. Mi okozhatta ezt a döbbenetesen hirtelen növekedést? Talán nem is olyan nehéz elhinni, hogy egy hollywoodi film. A címe Sybil volt, és egy 1973-ban megjelent könyv alapján készült. Amikor a mozikba került, váratlanul elsöprő sikert aratott. Állítólag minden ötödik amerikai látta.

Hollywood és a skizofrénia

A film nyomán milliók vették készpénznek a gyermekkori traumák és a többszörös személyiség kapcsolatát. Elterjedt a többszörös személyiség fogalma, és óriási tömegek gondolták úgy, hogy akár minden egyes bántalmazás újabb személyiséget kényszeríthet a bántalmazott gyermek tudatába. Ez az az időszak, amikor a többszörös személyiségek minden korábbinál nagyobb számban kezdtek felbukkanni. Egy idő után nem csak Amerikában, hanem a világ sok más országában is egyre nagyobb számú tudathasadásos esetet regisztráltak.

A betegség kapott egy hangzatos nevet: Multiple Personality Disorder, MPD (magyarul disszociatív személyiségzavarnak szokták nevezni), majd bekerült a pszichiátria bibliájába, a DSM-be. Ettől kezdve hivatalossá vált a létezése, és kalandvágyó pszichiáterek generációi fedezték fel a betegeikben. Az ember néha szinte úgy érzi, nem is pszichiáter az olyan, aki a szakmai karrierje során nem tud legalább egy ilyen esetet felmutatni.

Carol esete a többszörös személyiséggel

Az egyik leghíresebb a Carol néven ismert eset. Gyermek korában állítólag bántalmazták, és pornográf filmeket készítettek vele, aminek hatására többszörös személyiséget alakított ki magában. Volt ott egy kilenc éves, Lucy nevű kislány, ott volt Carol saját, bántalmazott, öt éves énje, de jelen volt egy agresszív védelmező is, aki az orvosi beszélgetések alatt bukkant elő, és dührohamokat kapott. Csakhogy amikor alaposabb kivizsgálásnak, később jogi procedúrának vetették alá az ügyet, kiderült egy kínos tény: az egész hazugság volt. A gyermekkori traumákat, a szexuális zaklatást, a pornót és a többszörös személyiséget is Carol pszichiátere találta ki. Gátlástalan és karizmatikus manipulátor volt, aki mindennél jobban vágyott a hírnévre, a befolyásra és a pénzre.

Carol azért kért pszichiátriai segítséget, mert óriási stressz nyomasztotta. Egyedül nevelte a nemrég született gyerekét, egyetemre járt, miközben teljes munkaidőben dolgozott. Az egyetem pszichológusának annyit említett, hogy "néha robotpilótára kapcsol", annyira kimerült és elkeredett. A pszichológus erről azonnal a skizofrénia jelenlétére gyanakodott, és elküldte őt egy pszichiáterhez, akinek az MPD volt a szakterülete. A pszichiáter már az első találkozás után disszociatív személyiségzavart állapított meg nála. Elkezdődött az éveken át tartó kezelés és manipuláció.

Valahol odabent...

Valahol odabent...

Sátánista szekta és UFO-k

Carol rövidesen nem csak azt hitte el, hogy többszörös személyisége van, hanem azt is, hogy gyerekkorában egy sátánista szekta áldozata lett, megerőszakolták és pornóztak vele. De itt nem állt meg a folyamat. Nemsokára arra is emlékezni kezdett, hogy idegen lények rabolták el. A "terápia" ideje alatt Carol egyre rosszabb állapotba került, amire az orvos reakciója természetesen az volt, hogy tovább kell folytatni a kezelést. Carol teljesen elidegenedett minden ismerősétől, kapcsolata megromlott a szüleivel is. Hosszas szenvedés után egyszer csak megelégelte az egészet, és otthagyta a pszichiáterét.

Rádöbbent, hogy kihasználták és az orránál fogva vezették. Felfedezte, hogy az emlékei hamisak voltak, és a pszichiáter befolyása alatt születtek. Felvette a kapcsolatot egy Filadelfiai Hamisemlék-szindróma Alapítvány nevű szervezettel, amely az övéhez hasonló esetekkel foglalkozott. Mára 6000 olyan családdal vette föl a kapcsolatot, amelyeket hasonlóan koholt vádak alapján bántalmazással, elhanyagolással, erőszakkal vádoltak meg.

Hamis elmélek

Mára egyre világosabban bebizonyosodik, hogy az állítólag elfojtott emlékekkel játszadozni veszélyes dolog. Rossz ideg- vagy elmeállapotban lévő, sérülékeny emberekkel könnyű elhitetni szinte bármit. Az emberek egy kis százaléka kiválóan alkalmas az ilyen manipulációra. Egy-egy rossz emlék felidézése során - tudatos munkval - olyan emlékképeket lehet a gondolataik közé csempészni, amelyek fenekestül forgatják fel az életét. Ha például egy fiatal nő gyerekkorában a barátnőjénél aludt, és kellemetlen emlékeket őriz az esetről, mert egyedül érezte magát és félt éjjel, akkor elképzelhető a befolyásolás. A megbízható, kedves, mindentudó pszichiáter szívós munkával elhitetheti vele, hogy a barátnője apukája éjjel belopózott a szobába, és zaklatta őt. Az összezavarodott páciens egy idő után maga is elkezd hitelt adni a történetnek, a kívülről belé táplált történet megkülönböztethetetlenné valik a saját, valódi emlékitől. Hozzájárulhat ehhez a tömegmédia által látványosan tálalt esetek sokasága is.

A betáplált emlékek szakértője

A téma egyik legtekintélyesebb szakértője Elizabeth Loftus, aki évtizedek óta foglalkozik a valódi és a hamis emlékek közötti különbséggel. Több kísérlettel bizonyította, hogy megfelelő technikákkal és körülmények között lehetséges hamis emlékeket ültetni valakinek a fejébe. Az egyik leghíresebb kísérletében elhitette a résztvevőkkel, hogy Disneyland-ben jártak, és látták Tapsi Hapsit. A becsapás az volt, Hogy Tapsi Hapsinak semmi köze a Disney-hez, mert a Warner Brothers mesefigurája.

Loftus azt modja, hogy a pályafutása során egyetlen egy esettel sem találkozott, amikor a skizofrénia valóban többszörös személyiségek formájában nyilvánult volna meg. Olyanokkal viszont annál inkább, amikor ezeket  a hamis képzeteket maga a pszichiáter vagy a pszichológus erőltette rá a betegére. Sokszor, sok fórumon elmondta, hogy az emberek egy kis része könnyebben befolyásolható, mint mások, és hajlamos hitelt adni a különböző fantáziaképeknek. Megjelenhet a sátánimádás, a gyermekáldozat, a kannibalizmus, előtérbe kerülnek a méhen belüli élet állítólagos emlékei, és természetesen felbukkannak a Földet meglátogató idegenek is. Ezek aztán átveszik az uralmat a szenvedő beteg gondolatai fölött, és mindenféle manipulációra adnak lehetőséget.

Melyik a valódi énje?

Melyik a valódi énje?

Meghurcolt ártatlanok és dollármilliók

Az ilyesmi nem játék. Apák, anyák és egész családok válnak a koholt, hamis emlékképek áldozatává. Teljesen ártatlan emberekről terjednek el borzalmas bűnök hírei csak azért, hogy egy-egy gátlástalan szélhámos vagy vakbuzgó szakbarbár igaza bebizonyosodhasson. Amerikában - ahol számunkra ismeretlenül erős hagyományai vannak a magánvádas pereknek - az elmúlt két évtizedben hatalmas kártérítéseket szabtak ki csaló pszichológusokra és pszichiáterekre. Az első ilyet, az áttörést Diane Humenensky ügye jelentette, aki többszörös személyiséget diagnosztizált az egyik páciensénél. Az illetővel azt hitette el, hogy gyermekkorában szexuálisan zaklatták. Amikor a bíróságon kiderült, hogy az emlékek hamisak és manipuláltak voltak, a szakembernek kétmillió dollár kártérítést kellett fizetnie.

A rekordot egy 10, 6 millió dolláros kártérítés állította fel. Ezt egy Bennett Braun nevű Chicago-i pszichiáter fizette a betegének, akivel elhitette, hogy háromszáz személyiség lakik benne. Azok a jogász-pszichológusok, aki ezt és más eseteket is képviselték - mára elérték, hogy az amerikai MPD-klinikák nagy része bezárt. Sok pszichiáternek korlátozták vagy bevonták a praktizálásra vonatkozó engedélyét. A jogi felelősségre vonhatóság a legjobb visszatartó erő az áltudományos haszonlesőkkel szemben.

Többszörös személyiség valószínűleg nem létezik

A pszichiátriai betegségek nagykönyvének, a DSM-nek az egyik korábbi szerkesztője, Allen Frances ma már azt mondja, hogy majdnem az egész kamu. Szerinte negyvenöt év alatt mindssze három valóságosan dokumentált, ehhez hasonló eset létezett. A szakma megbízható többsége azon az állásponton van, hogy a többszörös személyiség csak mese, legenda, és hogy szöges ellentétben áll a mindennapi tapasztalatainkkal is.

Itt, Európában, ahol hasonló perek nem fenyegetik az ügyeskedőket, a helyzet némileg más. A tudathasadás hívei ellentámadásba mentek át. Egy mágnesesrezonancia-vizsgálatra hivatkozva azt állítják, hogy jól elkülöníthető, valódi emlékeket mutattak ki tudathasadásos betegek agyában. A szkeptikusok válasza erre az, hogy mindez illúzió, mert az utólag szerzett emlékek a beteg számára valósak, megkülönböztethetetlenek a valódiaktól. Egy vizsgálat során kiderült, hogy 300 megkérdezett brit pszichiáternek több, mint a harmada találkozni vélt ilyen esetekkel. Ezek jó részében pedig sátánista szekták is szerepeltek. Mindez  több mint gyanús, már csak azért is, mert a rendőrségi nyomozások aktái között ezeknek a sátánista szertartásoknak nyoma sincs.

Tehát:

A skizofrénia, a tudathasadás, a többsszörös személyiségek, az elfojtott emlékek borzongató és romantikus témája persze mindig is népszerű lesz. Összekeveredik benne a szerencsétlen, zavarodott betegek, a csaló terapeuták, az összeesküvés-hívők és az UFÓ-k világa. Ugyanúgy, mint az összes hasonló átverés esetében, itt is érdemes megfogadni a józan, paraszti ész tanácsait.