Itt talál meg engem:

Twitter icon
Facebook icon
Flickr icon
Google+ icon
LinkedIn icon
RSS icon

Tárgyalástechnika

A tárgyalástechnika mindenkié

A hétköznapi életben mindenki minden nap több tárgyaláson is részt vesz - akkor is, ha észre sem veszi. Tárgyalástechnikai készségekre nem csak a fehér asztalnál van szükségünk, hanem otthon és az utcán is. Tárgyalunk a főnökünkkel, a hentessel, az anyósunkkal, a kéményseprővel, az utcai lejmolóval, a BKV-ellenőrrel, a házastársunkkal, a gyerekünkkel, a nyomorgó hajléktalanokkal, a parkolóőrrel, a rendőrrel és még ki tudja, hány emberrel.

Tárgyalástechnika - nem csak a tárgyalóasztalnál

Amikor a család vacsora közben a következő nyaralás részleteit tárgyalja meg, éppen úgy tárgyalástechnikai eszközöket alkalmaznak, mint a diplomaták a tárgyalóasztal mellett. A feleség városnézésre szavaz, a férj inkább a tengerpartra menne. A gyerekek a legszívesebben beiktatnának egy fesztivált, miközben az anyós is szeretne velük menni. Mindannyian bevetik a saját eszközeiket a céljaik elérésére - ki ügyesebben, ki gyengébb eredménnyel.

Ösztönös és tanult tárgyalástechnika

Vannak, akik ösztönösen jól tárgyalnak, és olyanok is, akik nem találják a helyüket sok ilyen szituációban. Egyes elemek könnyebben, mások nehezebben elsajátíthatók. A tárgyalástechnika - éppen úgy, mint az előadástechnika - két elemből tevődik össze. Trükkökből és hozzáállásból. Megtanulhatunk technikákat, de igazán sikeresek akkor leszünk, ha nem félünk. A valóban sikeres tárgyalók élvezik az egészet, szinte lubickolnak ezekben a szituációkban. Minél többet gyakorlunk, minél rutinosabbak vagyunk, annál könnyebben és eredményesebben alkalmazzuk a megtanult tárgyalástechnikai készségeinket.

Mit ajánlok?

Az én tárgyalástechnika-tréningjeimen a gyakorlás dominál az elmélet fölött. A feladatok úgy vannak elrendezve, hogy a megtanult technikai és pszichológiai tudnivalók mindenképpen konkrét gyakorlatokba legyenek beágyazva. Az elmélet akkor működik, ha egyből gyakoroljuk is. Ennek érdekében páros és csoportos gyakorlatok tömkelegén verekedjük végig magunkat, és természetesen előkerül a videokamera is.