Itt talál meg engem:

Twitter icon
Facebook icon
Flickr icon
Google+ icon
LinkedIn icon
RSS icon

A múlt lenyomata a jelenben

A városok - bár sokat változnak az évtizedek alatt - megőrzik a régi önmagukat. Aki nyitott szemmel jár, felfedezheti a múlt jeleit. És akkor jön a Photoshop...

Aki olyan Moszkva téri gyerek, mint amilyen én vagyok (voltam), valószínűleg noztalgiával néz a környékre. Nekünk, mint a retró dinoszauruszainak, csupa érzelem a Széll Kálmán tér átépítése, mindig is imádni fogjuk a Városmajort, a Vérmezőt, oda leszünk a Várért, a Krisztina körútért, vagy akár a ronda Déli pályaudvarért.

A nagyszüleink például átélték az 1945-ös ostromot, és járkáltak a szétbarmolt romok között hetven évvel ezelőtt. Személyesen ott voltak, tényleg átélték és túlélték az egészet. Szinte magától keletkezik bennünk az a vágy, hogy valahogy megláthassuk a múltat a jelenkori épületek között. Arra gondolunk, hogy milyen jó lenne meglátni a régi épületeket, az akkori állapotokat a mában.

Hát egy kis digitális trükkel ez nem is olyan bonyolult. Itt van például mindjárt a szülőházam az Széll Kálmán - Moszkva - Széll Kálmán téren. A nagy szürke a Postapalota mellett. 1945-ben alaposan szétlőtték. Szinte harmonikusan illeszkedik a feltúrt tér mai állapotába.

70 éve itt a világ egyik legpusztítóbb csatája zajlott

70 éve itt a világ egyik legpusztítóbb csatája zajlott

A Széna tér sem járt jobban. A nagy, kupolás épület hetven éve nem úgy nézett ki, mint ma.

Mintha még ma is ott járkálnának a régiek

Mintha még ma is ott járkálnának a régiek

A Vár volt a németek védekezésének az utolsó központja. Meg is kapta érte a magáét. A Bécsi kapu környéke ma is őrzi a régi nyomokat.

Csak akarni kell "úgy" nézni rá...

Csak akarni kell "úgy" nézni rá...

A Halászbástya még brutálisan szétlőve is emlékeztet a mai állapotára

Az élet ment tovább

Az élet ment tovább

Szóval érdemes odafigyelni a régi dolgokra, és megőrizni az öregek emlékeit. Csakis gazdagabbak leszünk tőlük.