Itt talál meg engem:

Twitter icon
Facebook icon
Flickr icon
Google+ icon
LinkedIn icon
RSS icon

A lányok szomorúbban chatelnek

Lehet, hogy a kamasz fiúk jobban rá vannak kattanva a számítógépes játékokra, de a lányok is feljöttek függőségek dolgában. Őket a chatelés teszi tönkre.

A chatelés tarol. A harminc év alattiak között ez a leggyakoribb kommunikációs eszköz. Egy amerikai felmérés szerint például az átlagos egyetemista hat percig bírja a tanulást, és máris elküldi az első szöveget. A függőség éppen úgy kialakul, mint a videojátékok esetében: a fiatalok nem bírják abbahagyni, próbálkoznak, elbuknak, stresszelnek.

 

A lányok jobban a lelkükre veszik

A lányok jobban a lelkükre veszik

Érdekes módon a chatelés nagyobb veszélyt jelent a lányokra, mint a fiúkra. Mindannyian nagyjából ugyanannyit chatelnek, de a lányok könnyebben rászoknak. Ez részben annak tudható be, hogy ők leginkább társas kapcsolattartásra használják, míg a fiúk valamennyivel gyakrabban információszerzésre. Lehet, hogy a lányok emiatt több érzelmet kötnek a dologhoz, ami szorosabb kötődést eredményez. Egy kicsit leegyszerűsítve: a lányok lelkiznek, összevesznek a barátnőjükkel, drámáznak a barátjukkal, míg a fiúk  egyszerűbb és póriasabb témákról társalognak.
Ennek meg is van az eredménye. A felmérések szerint a lányok tanulmányi eredményei nagyobb mértékben romlanak a chatelés hatására, mint a fiúkéi, mert az írogatás jobban elvonja a figyelmüket a tanulástól. A végeredmény az, hogy a lelki egészségük is jobban megsínyli. Úgy tűnik, többet chatelnek az őket ért sérelmekről, és jobban a lelkükre is veszik.