Itt talál meg engem:

Twitter icon
Facebook icon
Flickr icon
Google+ icon
LinkedIn icon
RSS icon

Köztünk élő pszichopaták

A pszichopata figurája sokak gondolataiban valamiféle ravasz vagy őrjöngő elmebetegként él. Hannibal Lecter, Bonny és Clyde, Joker és a többiek. Ez azonban leegyszerűsített kép. A helyzet sokkal bonyolultabb, és valószínűleg sokkal veszélyesebb.

Előre kell bocsátanom egy fontos dolgot: egyáltalán nem minden pszichopata gyilkos vagy erőszakos bűnelkövető. Az arányuk az egész társadalomban 1-2 százalék, ami magyarországon 10-20 000 embert jelent. Ennyi láncfűrészes gyilkos azért nincsen. A pszichopaták nagy többsége éppen úgy éli az életét, mint bárki más, nem követ el bűncselekményt. Így is tönkre tud tenni sok embert, így is manipulálhatja, terrorizálhatja a környezetét. A legtöbbjükről ki sem derül, vagy ki sem mondják ezt a szót. Sokan magukról sem tudják.

A hüllőagy uralma

A hüllőagy uralma

Amit tudnak és éreznek, az olyasmi, amit a többiek nehezen tudnak elképzelni. A pszichopata személyiség érzelmi világa sokkal, de tényleg sokkal szegényesebb, mint az átlag emberé. Nagy valószínűséggel észre sem veszi az örömet, szeretetet, szomorúságot, szorongást, félelmet más embereken. Számára nem léteznek azok az érzelmek, amik a legtöbbünk mindennapi életét meghatározzák.

Funkcionális MRI-készülékben végzett vizsgálatok szerint az agyuknak ez a része nem is működik. Miközben a kísérletre vállalkozók az agyszkennerben feküdtek, különféle képeket mutogattak nekik. Volt köztük, sok semleges, sok kellemes hangulatot árasztó kép, és volt egy pár zavaró, felkavaró. Olyanok, amiken emberek szenvedtek, fájdalmat éltek át. Voltak kifejezetten horrorisztikusak is sérülésekről, megaláztatásról, halálról. Míg a hétköznapi kontrollszemélyek ilyenkor jól látható reakciót mutattak az agyuk érzelmi központjaiban, a pszichopaták szinte semmit. Az idegsejtek nem sültek ki, nem továbbítottak jeleket. Mások szenvedésének a látványa semmit nem jelent az ilyen embernek.Olyan vizsgálatok is történtek, amelyek szerint a pszichopata agy nem is ismeri föl mások hangjában a félelmet vagy a szenvedést, és a testbeszéd egyértelmű jelzéseit sem látja úgy, mint mások.

 

Az érzelmek ki vannak kapcsolva

Az érzelmek ki vannak kapcsolva

Mindezeknek a tulajdonságoknak következményei vannak a mindennapokban. Aki odafigyel, érzékelheti őket egyes kollégáin, a gyerek egy-egy osztálytársán, bizonyos cégvezetőkön, médiaszereplőkön, politikusokon, egyházi embereken, szektavezéreken. Ezek ugyanis azok a fő területek, ahol a gátlástalan, kíméletlen emberek kiélhetik a hajlamaikat, és megtalálhatják a legkönnyebben manipulálható áldozatokat.

A pszichopaták otthon sincsenek tekintettel a családtagok igényeire vagy problémáira. Érzéketlenek maradnak, és csakis a saját kényelmük, dominanciájuk számít nekik. Saját magukat helyezik az előtérbe, ők vannak a középpontban. Nem, vesznek részt a feleségük, férjük, gyerekeik lelki életében, nem éreznek együtt, nincs bennük semmi empátia. Csakis saját magukkal vannak elfoglalva, és minden másfajta próbálkozást azonnal elhárítanak. Mindenkinek azt kell csinálnia, amit ők akarnak, mindenkinek hozzájuk kell alkalmazkodnia. Az ebédből ők szednek először, ők döntik el, mit nézzen a család a tévében. Gyakran erőszakosak - akár szóban, akár fizikailag is.

A munkahelyükön is teljesen gátlástalanok. Akármit megtesznek annak érdekében, hogy befolyáshoz, hatalomhoz, pozícióhoz, pénzhez jussanak. Másokat könnyedén és bármiféle fenntartások nélkül megaláznak, becsapnak, a háta mögött fúrnak,. Ha kell, ravasz és kíméletlen manipulációkat hajtanak végre, hazudnak, kedveskednek, fenyegetnek másokat. Egyik jellegzetes tulajdonságuk az a felszínes vonzerő, az a sárm, amit kiváló kommunikációs készséggel előadnak. Könnyedén az ujjuk köré csavarnak sokakat, frakciókat alakítanak, szövetségeket kovácsolnak és robbantanak fel, egymás ellen fordítják az embereket, kijátsszák egymással szemben a különböző érdekeket.

Ennek az egyik legfontosabb eszköze a hazugság. A pszichopata személyiség könnyedén és gátlástalanuil hazudik. Gyakran betegesen, bármiféle ok vagy érdek nélkül is. Belemondja a hazugságot mások szemébe, sem érez szégyent, nem fél attól, hogy lebukik. Nem szorong, nem fél, nem izgul. Ő az, aki könnyedén átveri a hazugságvizsgálót is, mivel éppen azok a funkciók nem működnek az agyában, amik alapján ez a készülék jelzi a hazugságot. Nem emelkedik a pulzusa, a vérnyomása, nem izzad a keze: nem látszik rajta semmi.

Kíméletlen,ragadozó

Kíméletlen,ragadozó

A szakirodalom pontosan meghatározza azokat a tulajdonságokat, amelyek jelzik a pszichopátiát. A pszichológusok és pszichiáterek bibliája, a DSM antiszociális személyiségzavar néven tartja nyilván ezt a jelenséget. Pontosabban ezeket a jelenségeket, mert sokan elkülönítik a pszichopátiát a szociopátia néven ismert rokon jelenségtől. Mások szerint csak fokozatbeli különbség van a kettő között. A téma talán legkomolyabb szakértője, Dr. Robert Hare a következőkben határozza meg a pszichopátia jellemzőit:

 • Felszínes, sima beszéddel elért vonzerő
 • Nagyzolás
 • Impulzivitás, hirtelen jött késztetések azonnali kielégítése
 • Igény az állandó stimulálásra és ingerekre
 • Beteges hazudozás
 • Csalás, manipulálás
 • A megbánás és a bűntudat hiánya
 • Sekélyes kifejezésmód
 • Gonoszság, az empátia hiánya
 • Parazita életvitel
 • Gyenge önkontroll
 • A szexuális partnerek gyakori váltogatása
 • Már gyermekkorban jelentkező tünetek: hazudozás, gyújtogatás, lopás, állatkínzás
 • A realisztikus, hosszú távú tervek hiánya
 • Felelőtlen viselkedés
 • A felelősségvállalás hiánya
 • Rövid életű házasságok és kapcsolatok

Vigyázni kell persze az olyan ítéletekkel, amiket kimondunk valakiről. Nem mindenki pszichopata, aki esetenként érzéketlenül viselkedik, felelőtlen vagy gonoszkodik másokkal. Ennek a megállapításához sokszor szakember kell. Az is igaz ugyanakkor, hogy a diagnózis felállításához nem feltétlenül szükséges egymás után kipipálni a menüpontokat. A pszichopaták éppen úgy sokfélék, mint bárki más.
Az mindenesetre nem árt, ha figyelünk. Amikor valaki sármos, kedves, de másokat közben mószerol a hátuk mögött, amikor egy jó beszélgetés alatt mindenben látványos egyetértéssel velünk van, megerősít, támogat, és gyanúsan együtt rezeg velünk, aztán később hideg, mint a kő, amikor gyanús történeteket ad elő, és néha belegabalyodik a saját hazugságaiba, de a legkevésbé sem jön ettől zavarba, amikor elbűvölő haverból egyszer csak bosszúálló alakká változik, akkor valószínűleg baj van. Előbb-utóbb ki fog derülni, hogy önt is fúrja a háta mögött, önt is kihasználta, a barátságot csak hazudta, és bármikor gondolkodás nélkül hátba fogja önt döfni. A legtöbb áldozat azt sem sejti, mikor, melyik irányból jön majd a támadás. A gátlástalanság ellen nehéz védekezni, mert a legtöbben el sem tudják képzelni, hogy valaki egyáltalán képes így viselkedni. Csak az segít, ha ön időben felismeri ezeket a folyamatokat, és biztonságos távolságba húzódik.