Itt talál meg engem:

Twitter icon
Facebook icon
Flickr icon
Google+ icon
LinkedIn icon
RSS icon

A kamaszok és a piálás

A kamaszok buzgón munkálkodnak a saját piálós-hányós sztorijaikon. Csak mi lesz a hosszú távú következmény?

"Minden fiúgyerek átesik ezen. Jól berúg, hány egyet, aztán kijózanodik. Hadd tomboljon; majd kinő beőle!"

Valahogy benne van a köztudatban, hogy a fiúgyerekek fejlődéséhez tulajdonképpen hozzátartozik néhány durva berúgás. Vagy ha nem is tartozik hozzá, akkor is mindenképpen benne van a pakliban, érthető, tolerálható dolog. Általában elintézzük annyival, hogy "majd kialussza", meg hogy "az ilyesmit úgysem lehet megúszni". Az apák még büszkék is rá egy kicsit a maguk módján. Visszaemlékeznek a saját kamaszkori berúgásaikra, és úgy érzik, hogy a gyerek ezáltal részévé válik a felnőtt férfiak közösségének. És minden férfinak kell, hogy legyen legalább egy jó kis hányós anekdotája.

Arról már kevésbé cinkos összekacsinással beszélünk, amikor lányok csinálják ugyanezt. Egy félig öntudatlan, hányásban fetrengő kamaszlány más megítélés alá esik, mint a fiúk. Ha pedig esetleg erőszak áldozatává is válik emiatt, akkor nagyon sokat egyértelműen őt hibáztatják. "Egy lány ne csináljon ilyet, undorító látvány."

A lányoknak kevésbé szabad?

A lányoknak kevésbé szabad?

Márpedig a közösség mindenkire egyformán hatással van, fiúkra, lányokra egyaránt. Ha egyszer inni kell, akkor nehezen vonják ki magukat a kötelezettség elól. Fontos viszont tudni, hogy az ilyen rohamszerű ivásnak (binge drinking) már egyetlen alkalommal is súlyos következményei lehetnek, ha pedig rendszeres, akkor különösen pusztító a hatása.
A kamaszkori ivászatok ugyanis a lehető legrosszabb időszakban fejtik ki a hatásukat. Olyan károsodásokat okoznak a gyerekek génállományában, amelyek

  • károsan befolyásolják az agy további egészséges fejlődési ütemét
  • tartós változásokat eredményeznek, és
  • tovább is örökítődnek az unokákba

Így aztán a kamaszok rohamszerű ivása nem csak magát a kamasz gyereket teheti tönkre, nem csak a családot rendítheti meg, hanem a még meg sem született leszármazottakat is veszélynek teszi ki. Olyanokat, akik aztán végképp nem tehetnek semmiről, és nincsen befolyásuk az eseményekre. Mert hogy még nem is élnek.

Azok az epigenetikai változások, amik a kamaszkori ivászatok miatt keletkeznek a gyerekek szervezetében, fokozottan veszélyeztetik a lelki egészségüket: magukban hordozzák az alkoholizmus, a szorongás, a depresszió és más pszichiátriai rendellenességek veszélyét. Az agy érési folyamatai felborulhatnak, fontos idegsejti kapcsolatok létrejötte maradhat el. Ezek a veszélyek aztán nem csak kamaszkorban, hanem az egész felnőttkor során végig jelen lesznek.

A kísérletek során a kutatók - mint általában - patkányokon tesztelték, mi történik a kamaszokkal a rohamszerű ivászatok hatásaként. Huszonnyolc napos, fiatal állatokat itattak alkohollal két napon át, majd két nap szünet után megint két nap piálás következett. Ez így ment tizenhárom napig. Ezek után két csoportra osztották őket: az egyik csoport tagjaitól teljesen megvonták az alkoholt, a másik társaság pedig ezek után mindig választhatott a víz és az alkohol között.
Az eredmények egyértelműek, és minden szülő számára ijesztőek voltak.

  • A fiatal patkányok szorongásos, depressziós tüneteket mutattak
  • A szervezetükben kevésbé "jutottak szóhoz" azok a gének, amelyek a normális idegsejti kapcsolódások kifejlődéshez szükségesek
  • Azok fiatal patkányok, amelyek választhatták az alkoholt is, gyakorlatilag alkoholisták lettek
  • Mindezek a változások felnőttkorban is megmaradtak
A patkenyok sem bírják jól az alkoholt

A patkenyok sem bírják jól az alkoholt

Ezért aztán nagyon oda kell figyelnünk, mennyit isznak a gyerekeink. Ne bagatellizáljuk el az alkohol pusztító hatásait, ne kuncogjunk összekacsintva, amikor a gyerek jól leissza magát! Ezek a dolgok akkor sem a vicc kategóriájába tartoznak, ha csak néhány alkalommal fordulnak elő. Nagyon fontos tudni, hogy ha ebben az érzékeny korban károsodást szenved az agy, akkor ennek az eredménye nagyon könnyen tartós viselkedési változásokban, hosszú távú zavarokban nyilvánulhat meg.