Itt talál meg engem:

Twitter icon
Facebook icon
Flickr icon
Google+ icon
LinkedIn icon
RSS icon

A fogyókúra trónfosztása

Most már hivatalos: a dagik tovább élnek, mint a soványak.

Van egy megkérdőjelezhetetlen tabu a tömegmédiában és az orvosi rendelőkben: aki túlsúlyos, az eleve életveszélyben van. Szívbeteg lesz, magas lesz a vérnyomása, a koleszterinszintje, cukorbeteg lesz. Jól kiegészíti ez a mánia azt az eszelős soványságkultuszt, ami főleg a nők egészségét és emberi kapcsolatait pusztítja.

A mindenható testtömegindex

Ahhoz, hogy jó sok drága fogyasztószert, étrendkiegészítőt meg biokaját el lehessen adni, nincs szükség másra, mint megajándékozni az embereket a testtömegindex fogalmával. Egyszerű: a kilogrammban mért testsúlyunkat el kell osztani a méterben mért testmagasságunk négyzetével. Minél kisebb a szám, annál jobb. Valaki kitalálta, hogy 18 alatt túl sovány, 25-ig oké, afelett túlsúlyos, 30 felett elhízott. Ha valaki 175 centi magas és nyolcvan kiló, akkor már 26 a testtömegindexe. Ejnye-ejnye!

Persze nem kell itt feltétlenül összeesküvés-elméleteket keresni a gonosz élelmiszeripar és a még gonoszabb gyógyszeripar háttérhatalmáról. Minden jó érzésű orvos a betegei érdekét nézi, így nem csoda, hogy rá akarja beszélni őket a fogyókúrára. Hiszen ő is ebben a kövérségfóbiában szocializálódott. A legújabb kutatások viszont csak a nagy semmit találják, amikor ezeknek a megállapításoknak az igazságtartalmát keresik.

Bűnös gondolatok

Bűnös gondolatok

A túlsúly új felfogása

A 2000-es évek elején olyan adatok kezdtek világot látni az egészségügyi statisztikákban, amik teljesen készületlenül értek sok régimódi szakembert. Kiderült, hogy éppen a szívbetegség az a terület, ahol a túlsúlyos, sőt az enyhén elhízott emberek nagyobb biztonságban érezhetik magukat a soványaknál. Ezek az adatok sokak szerint bizonyára hibásak, mivel bűnös módon ellentmondanak a táplálkozástudományi szakkönyveknek és a megszokott orvosi rutintanácsoknak. Csakhogy minél alaposabban belementek a témába  kutatók, annál több bizonyítékot találtak a szokatlan állítások valódiságára.

A CDC (Centers for Disease Control and Prevention) nevű amerikai népegészségügyi szervet - ami nagyjából a magyar ANTSZ-nek felel meg - nagy arányú kutatást hajtott végre ebben a kérdésben. Nekiláttak igazán összevetni a halálozási statisztikákban található testtömegindexeket, és meglepő dolgot találtak. A legalacsonyabb halálozási arány a túlsúlyos és az enyhén elhízott emberek körében fordul elő.

Jobban járnak a túlsúlyosok

Kiderült, hogy az életveszélyes szívbetegségek és más komoly egészségügyi kockázatok csak a súlyosan elhízott emberek körében jelentkeznek nagyobb arányban. Sőt, az is világossá vált, hogy a túlsúlyos emberek a soványaknál ritkábban kapnak rákot, szívbetegségeket, agyvérzést, alacsonyabb a vérnyomásuk, védettebbek a tüdőgyulladás ellen, és könnyebben gyógyulnak föl még az égési sérülésekből is.

Ez a kutatás semmit nem bízott a véletlenre: több, mint száz, korábban végrehajtott felmérés metaadatainak összevetésével, majdnem 3 millió ember egészségügyi adatainak elemzésével készült. Amikor megjelent az Amerikai Orvosszövetség folyóiratában, azonnal a figyelem - és a támadások - kereszttüzébe került. Sokan hitetlenkedve, sokan dühödten reagáltak. Úgy tűnt, a szakma egy tekintélyes és nagy tekintélyű része nem akarja, hogy a tudomány fejlődése elvegye tőlük ezt a jól bevált paradigmát. Hogy lehet az, hogy ezen túl nem a hízás az egyik legveszélyesebb tényező az egészségügyben? Mi lesz ezen túl a kötelező orvosi alaputasítással? Ezen túl akkor mégis csak lehet egy kis pocakot növeszteni?

Ez nem lehet igaz!

Nagyon hamar készen állt három ellenérv. Az egyik az volt hogy,

  • a kövér emberek - éppen a testsúlyuk veszélyessége miatt - alaposabb és agresszívebb orvosi kezelésben részesülnek. Bizonyára ezért mutatnak jobb képet a valóságosnál. Csakhogy kiderült, hogy ez egyszerűen nem igaz. A statisztika ugyanis nagy úr, és alaposabb kutatással bebizonyosodott, hogy a túlsúlyos ember kifejezetten ritkábban megy orvoshoz, mint a sovány. Kevesebb szűrővizsgálaton vesz részt, ráadásul a valódi, különálló egészségügi problémáit is gyakran egyszerűen a "kövérség" számlájára írják. Újabb bizonyítékot szolgáltatott erre egy 54 000 főn végzett francia vizsgálatsorozat. Agyvérzés és szívbetegségek kockázatának kitett embereket vizsgáltak. Érdekes módon az enyhén elhízott betegek védettebbek bizonyultak a soványaknál, akár szedték a gyógyszereiket, akár nem.

 

A másik kissé kényszeredett ellenvetés az volt, hogy

  • az adatokat a haldoklók adatai torzítják el. Köztudott, hogy a halála előtt majdnem mindenki alaposan lefogy. Bizonyára ezek az adatok billentették el a mérleget a túlsúlyosok javára. Ez sem bizonyult igaznak. Az amerikai Északnyugati Egyetem kutatói ugyanis kizárták a kutatásból azoknak a betegeknek az adatait, akik a vizsgálat után két éven belül meghaltak. Az eredmények semmit sem változtak: a sovány emberek még mindig halandóbbnak bizonyultak.

 

Egy harmadik ellenérv szerint

  • a dohányzás rontja így le a statisztikákat. Nosza, megismételték az elemzést, és kivették belőle a dohányosok adatait. Semmi változás, az enyhén kövérkések így is szívósabbak voltak.
Nem lehet mindenki fehérneműmodell

Nem lehet mindenki fehérneműmodell

Fogyókúra kontra testmozgás

Még egy érdekesség: ha már valami sokat számít az életmódunkban, akkor az a testmozgás. Ez ugyanis jobb jelzője a várható élettartamunknak, mint a tessttömegindexünk. Sőt, ha összehasonlítjuk a két hozzáállást, akkor kiderül, hogy a testmozgás eredményesebben javít az egészségünkön, mint a fogyókúra. Jobb hatékonysággal tartja karban a koleszterinszintet és a vérnyomást, sikeresebben javítja az emésztést.

Tehát:

Mint minden túlzás, minden mánia, a rosszkor alkalmazott vagy erőltetett fogyókúra is többet árt, mint használ. Szeretnénk azt hinni, hogy egyszerűen le kell dolgoznunk a pocakuknat, és akkor minden jobb lesz. Egyszerű problémafelvetés, egyszerű megoldás, garantált bűntudat, röppenő tízezrek. Az elmúlt évtizedben viszont bebizonyosodott, hogy nem lehet mindent a zsírpárnákra fogni. Jobban járunk, ha kevesebbet foglalkozunk ilyesmivel, és inkább mozgunk, tevékenykedünk, éljük az életünket. Túl lehet élni lelkileg, ha valaki nem fehérneműmodell. Testileg meg még jobban is jár.