Itt talál meg engem:

Twitter icon
Facebook icon
Flickr icon
Google+ icon
LinkedIn icon
RSS icon

Előadás-technika, retorika

Majdnem mindenki fél

Közönség előtt beszélni, előadást tartani nem egyszerű dolog. Sok kutatás szerint az egyik legstresszesebb tevékenység, amit végezhetünk. Teljesen természetes érzés az a félelem, amit a legtöbb ember érez az előadásokkal kapcsolatban. Sokan vannak, akik még viccet mesélni sem szeretnek, mert attól félnek, hogy elrontják, vagy egyszerűen csak rosszul adják elő. A legtöbben – hacsak lehet – elkerülik ezeket a szituációkat.

Előadni szükséges

A hétköznapi valóság ezzel szemben az, hogy nagyon sok munkahelyen – néha a fizikai munkakörökben is – egyszerűen rákényszerülünk a nyilvános „fellépésekre”. Beszélni kell a főnökök előtt, a főnökök főnökei előtt, a beosztottak előtt, a kollégák előtt, és ezen kívül mindenféle váratlan, de gyakran sorsdöntő helyzetekben.
Gyakran még a munkahelyre sem kell bemennünk ahhoz, hogy előálljon ez a kényszer. Elég egy családi összejövetel, érettségi találkozó vagy egy kényszerű látogatás a háziorvosi rendelőben, és máris tucatnyi ember előtt vagyunk kénytelenek beszélni.

Az előadástechnika-tréning feladata

Egy jó előadástechnika-tréningnek kettős feladata van.

  1. Egyrészt meg kell tanítania a résztvevőknek a megtanulható elemeket: olyan technikákat kell mutatnia, amelyekkel az előadás-technika könnyebben elsajátíthatóvá, szakmailag kivitelezhetővé válik. Ha úgy tetszik, előadástechnikai fogásokat, trükköket kell mutatnia a résztvevőknek.
  2. Másrészt viszont – és talán ez a fontosabb – arra kell felkészítenie a tréning résztvevőit, hogy ne ijedjenek meg. Legalábbis arra, hogy ne bénítsa meg őket a félelem, nem fojtogassa a torkukat a szorongás.

Mit ajánlok?

Az én előadástechnika-tréningem ezt a kettős igényt tartja szem előtt.

Az a véleményem, hogy a technikák, a trükkök nagyon fontosak, de önmagukban egyáltalán nem garantálják a jó előadást. A kívánatos cél az, hogy az előadó szeressen előadni. Érdekelje, amit mond, akarja meggyőzni a közönséget. Készüljön föl alaposan, és alkalmazza a rendelkezésre álló technikákat a siker érdekében, meg egyszerűen azért, hogy komfortosabban érezze magát, magabiztosabban mozogjon a terepen.
Az ideális előadástechnika-tréning két, esetleg három napos, méghozzá nagyon sok gyakorlással, pszichológiai háttérrel, a valóságot modellező megközelítéssel, fejlesztő, videokamerás elemzésekkel. A végére garantáltan hullafáradt leszel, de megéri.