Itt talál meg engem:

Twitter icon
Facebook icon
Flickr icon
Google+ icon
LinkedIn icon
RSS icon

Egy igazságos verés még egyetlen gyereknek sem ártott?

"Engem is vert az apám, mégis ember lett belőlem. Gyakran odacsapott az öreg, de olyankor általában igaza volt. Őszintén szólva égetnivalóan rossz kölök voltam."

A családokban és egyes iskolákban mai napig elfogadottnak tekintett testi fenyítés meghatározása valami ilyesmi: ellökés, megragadás, különböző testrészek megütése, pofozás olyan módon, hogy az még nem okoz maradandó vagy látható fizikai sérülést.

Rémisztően sok ember gondolja úgy, hogy a gyereknek néha kell egy kiadós verés. Világnézeti és politikai hovatartozástól, iskolai végzettségtől majdnem függetlenül tartja magát az a nézet, hogy a verés, a testi fenyítés elfogdható eleme a germeknevelésnek. Magyarországon nem sok statisztika van ebben a témában, de az Egyesült Államokban annál több. Mivel az ember mindenütt a világon hasonló, nekünk is érdemes odafigyelnünk ezekre az adatokra. Az apák 72 százaléka, az anyák 66 százaléka egyetért azza, hogy a verés oké. Az egyetemet végzetteknél is nagyjából ugyanez az arány. A keresztények 78 százaléka, a más vallásúak és ateisták 66 százaléka ugyanígy gondolkodik. A konzervatív politikai nézetűek 80 százaléka, és még a liberálisoknak is 65 százaléka egyetért azzal, hogy a testi fenyítés tulajdonképpen rendben van.

"Engem is vert az apám, mégis ember lett belőlem."

"Engem is vert az apám, mégis ember lett belőlem."

Van, ahol megengedett a verés

Magyarországon valószínűleg hasonló nagyságrendben mozognak az arányok, annak ellenére, hogy mi a világ országainak azon 10 százalékába tartozunk, ahol törvényellenes dolog verni a gyerekeket. Ha már Amerikánál tartunk egyébként, náluk nem ez a helyzet. A világ 53 olyan országa közé tartoznak, ahol semmiféle tiltás nincsen a verés ügyében. Magyarországhoz hasonlóan például Bangladesben, Kongóban, Kiribatiban és Jemenben is tilos a testi fenyítés. Az 50 amerikai állam közül ezzel szemben 19-ben még az iskolában is meg lehet verni a gyerekeket. A 2009-2010-es tanév statisztikái szerint a körülbelül 98 000 amerikai iskola közül 8000-ben verik a gyerekeket. Ez azt jelenti, hogy több, mint 218 000 gyereknek jut verés, akik közül mintegy 35 000 fogyatékkal élő.

A testi fenyítés üzenete

Magyarországon évente átlagosan 30 gyerek hal bele a családon belüli bántalmazásba. Az ilyen súlyos bűncselekmények ugyan természetesen nem tartoznak a sokak által elfogadott testi fenyítés körébe, da jó tudni, hogy ezeknek az eseteknek az eltörténete is sokszor egyszerű fenekelésekkel kezdődik. Az iskolában ugyan elvileg nem megengedhető a verés, de azt senki a világon nem tudja ellenőrizni, hogy otthon mi történik. Nézzük meg most józan, paraszti ésszel, hogy milyen üzenetet közvetít a saját gyereke felé az a szülő, aki szerint a verés normális dolog, és aki időről időre meg is veri a gyerekét. A testi fenyítés a következő információt adja a gyereknek:

 • Ha az embernek valakivel személyes  problémája van, az erőszak a megoldás
 • A problémákra általánosságban az erőszak a megoldás
 • Az erősebbnek joga van bántani a gyengébbet
 • Aki úgy gndolja, hogy mindenképpen neki van igaza, annak joga van bántani a másik embert
 • A szülők azt csinálnak a gyerekkel, amit akarnak
 • A szülők nem partnerek, hanem korlátlan hatalommal rendelkeznek a gyerek fölött
 • Én rossz vagyok, verést érdemlek
 • Védtelen és kiszolgáltatott vagyok
 • Nem lehetek őszinte

Fenyített gyerek - agresszív felnőtt

A verés mellett sajnos több évezredes társadalmi és vallási hagyományok szólnak. Ha ezzel szemben valóban komoly szakmai bizonyítékokat keresünk, akkor rendelkezésre áll egy olyan elemzés, amely 62 év adatai alapján, 88 tudományos tanulmány eredményeinek összegzésével készült. Ez összegyűjtötte azokat a káros következményeket, amikkel a rendszeresen megvert gyerekeknek egész életük során meg kell küzdeniük.

 • A verés következtében súlyosan sérül a szülő és a gyerek kapcsolatának minősége.
 • Romlik a gyerek mentális egészségi állapota.
 • A verés már gyerekkorban fokozza az agresssziót. Az óvodától az iskolákon át a felnőtt korig ható módon érzékelhető, hogy erőszakosabb lesz az a gyerek, akinek rendszeresen kijár a verés.
 • A verés következtében nő annak ez esélye, hogy a gyerek antiszociális módon fog viselkedni. Az antiszociális viselkedés fenlőtt korban is megmaradhat.
 • A testi fenyítést átélő gyerekekből nagyobb valószínűséggel lesz fiatalkorú bűnelkövető.
 • Nagyobb eséllyel válnak erőszakos bűncselekmények áldozatává.
 • Felnőtt korban is rosszabb mentális egészsége, mint a szeretetteli körülmények között nevelkedetteknek
 • A rendszeres verés következtében felnőtt korban ő maga is nagyobb valószínűséggel veri majd a gyerekét vagy a partnerét.
"Megérdemeltem a verést, rossz gyerek voltam."

"Megérdemeltem a verést, rossz gyerek voltam."

Azok a gyerekek, akiket három éves korukig havonta csak egyetlen egyszer megvernek, 17 százalékkal nagyobb eséllyel viselkednek agresszívan öt éves korukra. Ha a verés havonta kettő vagy annál több alkalommal megtörténik, ez az arány felugrik 49 százalékra. Azon, hogy egy gyerek agressszív, többek közt a következőket értjük:

 • kötekedő, veszekszik, keresi a konfliktust
 • nem tartja be a szabályokat
 • csúfol vagy bánt másokat
 • kiabál másokkal, bántóan hangoskodik
 • fenyeget másokat
 • kegyetlenül viselkedik
 • szándékosan összetör vagy tönkretesz tárgyakat
 • verekszik

A verés a mindennapi élet látszólag egészen más területein is megteszi a haga káros hatását. A bántalmazás miatt például a gyereknek jelentősen csökkennek a verbális képességei. Sem az iskolában, sem a barátai között, sem más társas élethelyzetekben nem tudja magát hatékonyan és kielégítően kifejezni. Ennek következtében szegényesebbek lesznek az emberi kapcsolatai. A verés ilyen közvetett módon is félreértéseket, konfliktusokat eredményez, amelyekre persze készen áll az agresszíven fellépü szülőktől tanult válasz. Az agresszió könnyű, és gyors kielégülést hozó elintézési módja minden kellemetlen élménynek. A verés verést szül.

A verés csökkenti a szürkeállomány mennyiségét

Azoknak a gyerekeknek, akiket legalább három évig havonta egyszer megvernek, jelentősen csökken a szürkeállománya. Az sem mindegy, hogy az agy melyik területein. A jobb oldali gyrus frontalis medialis (középső homloki tekervény) tömege a rendszeres verés hatására 19,1 százalékkal, majdnem egyötödével csökken. Ez a terület olyasmikért felelős, mint például mások nézőpontjának a felfogása, mások viselkedésének előrejelzése. Ezek a konfliktuskezeléshez nélkülözhetetlen készségek. A bal oldali gyrus frontalis medialis mennyisége 14, 5 százalékkal csökken: ennek a területnek a figyelemre és az emlékek felidézésére van jelentős hatása. A gyrus cinguli anterior (elülső övtekervény) 16, 9 százalékkal lesz kisebb. Itt dől el, hogy a saját cselekedeteinket összhangba tudjuk-e hozni a szándékainkkal. Ha ez a terület sérül, az önuralmunk gyengül.

A verés pusztítja az agyat

A verés pusztítja az agyat

Ezeknek a területeknek a sérülése vagy zavarai súlyos következményekkel járnak. Olyanokkal, amelyek az ember egész életét fenekestül felforgathatják, és tönkretehetik a körülöttük lévők életét is. Jelentősen megnőhet például a depresszió esélye és erősödhet a függőségekre való hajlam. Egész életekre szóló kínlódást okozhat a poszt-traumás stressz, és súlyosbodhatnak az öngyilkosságra vezető tendenciák.

A gyerekkori verés egyenes következménye a felnőttkori alkoholfüggőségek 3,4 százaléka, a drogfüggőségek 3 százaléka, a depressziós esetek 2,8 százaléka, valamint a pánikbetegségek fóbiák, szorongásos zavarok és a poszt-traumás stressz-szindrómák 2,1 százaléka. Ez az oka a paranoid és skizoid zavarok 4,2 százalékának, és bizonyos más személyiségzavarok 4,8 százalékának. Ha Magyarország kis országnak tűnik, és ezek a számok szerénynek látszanak, akkor az amerikai adatok tanulságosak. Ezek a százalékok a 316 milliós lakosságból 3- 10 millió embert jelentenek.

A verés és a testi betegségek

A lelki problémákon túl súlyos testi betegségeket is okoz a verés. Jól mérhetően és dokumentálhatóan átlagosan 30 százalékkal nő az olyan betegségek esélye, mint a magas vérnyomás, a cukorbetegség, májbetegségek, szív- és érrendszeri megbetegedések, gyomor- és bélbetegségek, ízületi zavarok és az elhízás.

Tehát:

Mielőtt valakit elborít a pipa a gyerek viselkedése miatt, jusson eszébe, hogy a testi fenyítést alkalmazó szülők 85 százaléka dühében veri a gyerekét. Utólag nagyon sokan megbánják, legalábbis így nyilatkozik a verés után a szülők 54 százaléka. És még valami: a testi fenyítés módszereit alkalmazó szülők 84 százaléka azt mondja, nem verné a gyereket, ha lenne jobb megoldás. Az a helyzet, hogy van. Figyelem, törődés, támogatás, önkontroll, ősznteség. Egy szóval: a valódi, önzetlen szeretet.