Itt talál meg engem:

Twitter icon
Facebook icon
Flickr icon
Google+ icon
LinkedIn icon
RSS icon

Befolyásolás elhárítása

Érdekes lenne összeszámolni, hogy egy hétköznapi embert hányan hányszor próbálnak meg befolyásolni egy nap.

  • A főnök rá akarja venni, hogy még egy felelősséget vállaljon el, mert másban nem bízik.
  • A lejmoló éhen hal, ha nem kap pénzt.
  • A gyerek pénzt kunyerál, mert a többiek kiközösítik, ha nem megy velük a méregdrága szórakozóhelyre.
  • A telemarketinges vasárnap délben felhívja, és visszautasíthatatlan ajánlattal áll elő egy ingyenes orvosi vizsgálattal egybekötött termékbemutatóról.
  • A politikus feltárja, hogy csak ő képviseli a valódi demokráciát, a többiek gazemberek.

Ellen tud állni?

Ember legyen a talpán, aki mindezeknek huzamosabb ideig ellen tud állni. Ha ellen is áll, akkor is meg kell küzdenie a hullámokban rátörő lelkiismeret-furdalással. Minden visszautasítás kellemetlen érzéseket okoz bennünk, mert alapvetően segíteni szeretnénk. Nemet mondani sokkal nehezebb, mint igent. Állandó küzdelmet folytat bennünk a jó szándék és a saját jól felfogott érdekünk. Az előző néha balekságnak tűnik, az utóbbi önzésnek.

Befolyásolási technikák

Sokan sokféle technikával próbálnak manipulálni mindannyiunkat. Van aki ösztönös beleérzéssel, mások rafinált, tanult elemek felhasználásával. Néha nehéz eldönteni, mi az őszinte segítségkérés, és mi a céltudatos befolyásolási kísérlet. Az első lépés a befolyásolási kísérletek megnyugtató és sikeres kezelésében a felismerés. A második a civilizált visszautasítás. Az én tréningem ebben segít: felismerni a manipulációt, és a megfelelő módon nemet mondani.

Mit ajánlok?

A legjobb módszer erre a gyakorlás: szituációs gyakorlatok, szerepjátékok, videokamerás gyakorlás. És persze nem maradhat ki egy kis érdekes pszichológia sem: elvégre nagyon hasznos dolog tudni, milyen lélektani elvek alapján működik a befolyásolás.