Itt talál meg engem:

Twitter icon
Facebook icon
Flickr icon
Google+ icon
LinkedIn icon
RSS icon

Amikor a nő tárgyal jobban

Nem minden nő felel meg készségesen a tőle elvárt szerepeknek a tárgyalóasztalnál.

Ha kemény a helyzet, férfinak kell tárgyalnia. Ez szinte kőbe vésett szabály. Hiszen mindenki tudja, hogy a nők nem a versengésben és az agresszióban jeleskednek. Sokkal inkább azt várjuk tőlük, hogy - ahogy a nagykönyvben meg van írva - kapcsolatokat építsenek, és barátságos, meleg viszonyulásukkal segítsék a konfliktushelyzetek megoldását. A férfiak azok, akik kiverekszik, kitapossák, kikönyöklik a pozíciókat egy tárgyaláson. Ezt bizony rájuk kell bízni, hiszen au ilyesmi mindig is így volt.

Hamar megtanulják a szerepüket

Hamar megtanulják a szerepüket

Ezt persze a dolgozó nő is tudja. Az esetek többségében olyan nagy rajta a társadalmi és társas nyomás, hogy pontosan így is viselkedik. Sőt, igaziból nem is kell ezt nyomásnak nevezni. Ebbe születik, ebbe nő bele, ebben szocializálódik. A versenyszellem és a profitorientáltság egyszerűen nem illik bele abba a képbe, amit a társadalom - férfiak és nők egyaránt - kialakított a nő elvárható karakteréről.

Vannak olyan kutatók, akiket kifejezetten ez a téma érdekel. Egy kiterjedt metaelelmzésben azt vizsgálták, hogy mennyi igazság van ezekben az általában elfogadott megállapításokban. 51 holland, német, indiai és kínai tanulmány eredményeit egyesítették, összesen 10 888 ember, 4656 nő és 6232 férfi adatait vizsgálták. Kiderült, hogy a férfiak és a nők közötti tárgyalástechnikai különbségek nagyon erősen függenek a kontextustól.

Bizonyos körülmények között még megállja a helyét a közhiedelem. A nők valóban gyengébben teljesítenek, amikor egy nagy cég érdekében kell tárgyalniuk, és akkor is, amikor a saját érdekeiket kell képviselniük. Hasonló a helyzet azokban az esetekben is, amikor a tárgyalás során nem egyértelműek a célkitűzések és a lehetőségek. Ilyenkor nem elég versengők, és a jó kapcsolat fenntartása édekében gyakran behódolnak az erősebb félnek.

A kemény férfi és a csodálói

A kemény férfi és a csodálói

Egészen más viszont a helyzet akkor,

  • amikor a tárgyalás valaki más érdekében zajlik
  • amikor a tárgyalás feltételei és az elérhető legmagasabb tétek ismertek, ha
  • rutinos tárgyalóról van szó

Ezekben az esetekben a nők jócskán lekörözik a férfiakat. Amikor a saját fizetésemelésük érdekében kellett tárgyalniuk, akkor nem voltak olyan asszertívek, mint a férfak, de amikor valaki mást képviseltek, megtáltosodtak. Ez utóbbi egyébként még a mások boldogulása érdekében fáradozó nő sztereotípiájaként is megállja a helyét. Kiderült tehát, hogy amennyiben egy nő a férfivilágban is kiáll magáért, és megszerzi a megfelelő rutint a tárgyalástechnika terén, érdemes számolni a jelenlétével. A beidegződéseinknek egyáltalán nem minden helyzetben valós alapja. Arról nem is beszélve, hogy sok kutatás bizonyítja a nemi szerepek közötti határ részleges elmosódását. Sok nő ma már

  • nem ernyedten fog kezet
  • fel meri vállalni a szemkontaktust a férfiakkal
  • nem mosolyog, ha zavarban van, vagy ha támadás éri
  • nyíltan kifejezi a rosszallását férfiakkal szemben is
Körvonalazódik a nő új szerepe

Körvonalazódik a nő új szerepe

 

Lehet, hogy egyre több férfi jön rá egy fontos dologra. A női nunkavállalók előretörése fölött nem érdemes keseregni, hanem sokkal inkább be kell őket vonni a cég érdekében. Miért is ne képviselné ki-ki azt, amiben jól? Ha valóban igaz a kíméletlen üzleti világ mantrája, hogy egy cég életében szent a profit, akkor minden eszközt be kell vetni ennek érdekében. A nő tehetségét is.