Itt talál meg engem:

Twitter icon
Facebook icon
Flickr icon
Google+ icon
LinkedIn icon
RSS icon

9 kártékony tévhit a rákról

Olyan egyszerű lenne, ha igaz lenne az a sok minden, amit az Interneten olvasunk eltitkolt igazságokról, csodás gyógyulásokról, ősi gyógymódokról és pofonegyszerű, de hatékony kúrákról.

Sokféle félelem befolyásolja azt, hogy hogyan éljük az életünket. Ezek közül az egyik tagadhatatlanul a ráktól való irtózás. A rák a mai világ mumusa, ezért nem csoda, ha sokat foglalkozunk vele. Mindannyian abban reménykedünk, hogy előbb vagy utóbb a rendelkezésünkre fog állni egy univerzális gyógymód, a rák ellenszere.

Mivel emberek vagyunk, akik szeretnénk megküzdeni a félelmeinkkel, borzasztóan vágyakozunk az igazságra, és arra, hogy valami végre enyhítse a félelmünket. Ezért van az, hogy elhiszünk sok mindent, amit hallunk, látunk, olvasunk a rákról. Olyan egyszerű lenne, ha igaz lenne az a sok minden, amit az Interneten olvasunk eltitkolt igazságokról, csodás gyógyulásokról, ősi gyógymódokról és pofonegyszerű, de hatékony kúrákról. A rák ellenszere sok forrás szerint egyszerű, és bárki számára hozzáférhető. A vége persze mindig az, hogy fizetni kell. Fizetni kell azért, hogy a csodagyógyító a rendelkezésünkre bocsássa a csodagyógyszert, a csodamódszert. A beteg ember nyomora valakinek komoly profitot hoz.

A rák a modern kor mumusa

A rák a modern kor mumusa

Azért vagyunk ilyen sebezhetők ebben az ügyben is, mert arra vágyunk, hogy súlyos problémákra valaki egyszerű megoldást kínáljon nekünk. Ezért vagyunk hajlamosak rizikós pénzügyi alakpokba tenni a vagyonunkat a nagy kamat reményében, ezért hisszük el, hogy valakinek az ismerősének az ismerőse harminc kilót fogyott két hét alatt egy csodakúra segítségével, amelyik megrémíti a dietetikusokat, és ezért járnak sokan távol-keleti természetgyógyászhoz vagy titokzatos gyógyítóemberekhez a kemoterápia helyett.

Mindez nem csak drága és hatástalan, hanem sokszor veszélyes. A rákbeteg ember életébe kerülhet, ha elhiszi a sok sarlatán állításait. Aki sugárkezelés vagy kemoterápia helyett inkább javasemberhez vagy ellenőrizetlen alternatív gyógymódokhoz fordul, az az előbb-utóbb belehal. Úgy jár, mint szegény Bajor Imre, aki gyakorlatilag megmérgezte magát, mert elkeseredésében elhitt valami megdöbbentően káros hazugságot.

Néhány brit rákkutató - éppen az ilyen esetek megelőzése érdekében - összegyűjtötte azokat a közszájon forgó tévhiteket, amelyek a rákkal kapcsolatban terjednek. Jöjjön most ezek közül kilenc:

1. A rák a modern kor civilizációs betegsége

Nagyon hangzatos társadalomkritikát lehet gyakorolni, ha valaki fennhangon vallja, hogy a rák kizárólag a mai világ káros hatásainak az eredménye. Nem úgy élünk már, mint az őseinnk, eltávolodtunk a természettől, nem élünk harmóniában a környezetünkkel. Ezek szerint a rák ellenszere az lenne, ha visszatérnénk az őskori ember életvitelének egyszerűségéhez, és nem fogyasztanánk semmi ártalmasat. Jól lehet érvelni például a légszennyezettséggel, ami tényleg magában hordozza a rák kockázatát.

A valóság azonban nem ilyen egyszerű. A rák minden bizonyíték szerint egyidős az emberiséggel. A ellenszere sajnos nem a, hogy kiköltözünk a pusztába, és nem fogyasztunk feldolgozott élelmiszert. A régészek több ezer éves csontvázakon is megtalálták a rák nyomait, miközben evezredes leírások állnak a rendelkezésünkre a létezéséről. Igaz ugyan, hogy sok tényező létezik, amely az életmódunkkal kapcsolatos, és növeli a rák kockázatát, de ez nem jelenti azt, hogy a rák a mai kor betegsége. És azt sem, hogy a rák ellenszere valamiféle ősi állapothoz való visszatérés. Elvégre egy egyszerű náthába, tüdőgyulladásba, vakbélgyulladásba vagy TBC-be sem volt kellemes belehalni akkor, amikor még elképesztő harmóniában éltünk a természettel.

Ha már a modern kor és a rák összefüggéseit nézzük, sokkal valósabb a várható élettartam kérdése. Az elmúlt évtizedekben drámaian - sokak szerint természetellenesen - kitolódott a halálunk várható időpontja. Márpedig minél öregebb valaki, annál gyengébb hatékonysággal szaporodnak a testének sejtjei. Egyre több hiba csúszik be a genetikai anyagunk másolásakor, ez pedig egyenes út a rák felé. De ez legyen a legnagyobb bűn, ami miatt a modern civilizációt hibáztatjuk! A rák ellenszere tehát nem a modern civilizáció feladása.

A természet kebelére kell visszatérnünk?

A természet kebelére kell visszatérnünk?

2. A rák ellenszere valamilyen diéta

Hatalmas a népszerűsége azoknak a weboldalaknak, amelyeken csodaételeket hirdetnek. akár a képernyőn, akár valamilyen népszerű újságban keresgélünk, szinte törvényszerűen találunk csodaélelmiszereket. Ezek állítólag a rák ellenszerei. Élen járnak olyanok, mint a zöld tea, az erdei gyümölcsök, a brokkoli, a cékla, a fokhagyma, vagy éppen a sör.

A rák ellenszere azonban sajnos nem egy csodaétel. Csodaételek nem léteznek. Ha a rák ellenszere ilyen egyszerű dolog lenne, már régen  nem létezne rák a világon. Bárki, aki újra előveszi a középiskolai biológiakönyvét, és beleolvas, újra átélheti, milyen elképesztően összetett szerkezet az emberi test. Meglehetősen bizarr ötlet azt gondolni, hogy a rák ellenszere uborkából és brokkoliból áll.

3. A rák a savas étrend miatt alakul ki

Eszerint arák ellenszere az úgynevezett lúgosítás. Ezzel az egéssszel két alapvető probléma van. A rákot nem a savas étrend okozza, lúgosítás pedig nem létezik. A mítosz szerint nagyon savas étrend elsavasítja a vérünket. Nem savasítja el. A lúgosító diéta pedig nem lúgosítja. És jól teszi, mert belehalnánk.

A vér Ph-értéke az egész szervezet legkényesebb egyensúlya. Az artériás vér Ph-értéke pontosan 7,41, a vénás véré 7,36. Ha ezektől akár egyetlen század százalékkal eltér, az már kóros. Szerencsére semmilyen étel nem változtat a vér Ph-értékén. Ehelyett a megrágott falat belepottyan az erős gyomorsavba, ami szépen teszi a dolgát. A rák ellenszere tehát nem néhány lúgos élelmiszer.

A rákos sejtek ugyan nem szeretik a lúgos környezetet, de a normál sejtek sem. Jó hír, hogy rostosat meg zöldet enni egészséges, és hozzájárul a szervezet egészségéhez, de szerencsére a vérünk enyhén lúgos kémhatásán semmit sem tud változtatni. A mítosz részben abból a jelenségből táplálkozik, hogy a rákos sejtek közvetlen mkorkörnyezete egyhén savas. Ez azért van, mert a rákos sejtek másképpen termelnek energiát, és máshogy használják fel az oixigént, mint az egészséges sejtek. Az viszont nem igaz, hogy bizonyos élelmiszerek megváltoztatják a test Ph-ját. A rák ellenszere sajnos nem ilyen egyszerű.

A Ph-értékekkel nem jó szórakozni

A Ph-értékekkel nem jó szórakozni

4. A rákot a sok elfogyasztott cukor okozza vagy legalábbis táplálja

Ezek szerint a rák ellenszere az lenne, hogy gyakorlatilag száműzzük a cukrot az étrendünkből. Megint csak érdemes a régi alapszabályhoz fordulni: ha valami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, akkor nem is igaz. A rákos sejtek éppen úgy energiát merítenek a cukorból, nevezetesen a glükózból, mint a test minden más sejtje. Többféle cukor is létezik. A háztartásokban használt fehér cukor, a szacharóz például, ami a répacukrot, a nádcukrot és a juharcukrot is alkotja, egy diszacharid. Két cukormolekulából áll: glükózból és fruktózból. Mivel a rákos sejtek gyosabban szaporodnak az egészségeseknél, több glükózra van szükségük. Arra is van bizonyíték, hogy máshogy használják fel az energiát, mint az egészséges sejt.

Mindez érdekes, és valamikor ígéretes kezelések épülhetnek rá, de az a valóság végletes leegyszerűsítése, hogy az édesség a rákot táplálja, vaagy hogy a rák kiszemezgeti magának az ételekből a cukrot. Sajnos a rák ellenszere nem abból áll, hogy leállunk a cukorral.

5. A rák egy gomba, és a szódabikarbóna az ellenszere

Ez úgy, ahogy van, baromság. A rák nem gomba. Ezt a buta elméletet azzal próbálják sokan bizonyítani, hogy "minden rák fehér". Először is nem minden rák fehér, ezt bármelyik sebész vagy kórboncnok megmondja. De még ha olyan fehér lenne, mint a hó, akkor sem lenne gomba. És ha gomba lenne, akkor sem psuztítaná el a szódabikarbóna. A rák ellenszere nem a nátrium-hidrogénkarbonát, nem a kettedszénsavas szikeny, nem az NaHCo3.

A leggyakrabban a candidagombát teszik meg a rák okozójának, mondván, hogy a szervezet így próbál ellene védekezni. Az igazság ezzel szemben az, hogy a candida mindannyiunkban ott figyel - ez is része a szervezetünk mikrobilóógiai egyensúlyának. Az immunrendszer általában kordában is tartja. Ha mégis elszaporodik, az kellemetlen, és sok problémához vezethet, de a rákhoz semmiféle bizonyíték nem kapcsolja.

Az pedig, hogy a rák ellenszere a tumorba fecskendezett szódabikarbóna, enyhén szólva butaság. Ha ezzel szemben túl sok nátrium-hidrogénkarbonát kerül a szervezetünkbe, az bizony nagyon veszélyes lehet. Túl lúgossá teszi a vért, a vese küszködik. Bele is lehet halni.

6. Csodagyógymódok

Az elkseredett betegek, a mindenhez értő okostojások és a haszonleső sarlatánok között rengetg csodamódszer hírei keringenek. A rák ellenszere sok Facebook-bejegyzés szerint a maruhuána, mások a kávés beöntésre esküsznek. Rendszeresen megtudhatjuk, hogy valakinek a barátjának az ismerősének a nagybátyja gyógyíthatatlan rákban szenvedett, de egy természetgyógyász biofűlé-kivonatot, homeopátiás szert adott neki, aromaterápiára, léböjtkúrára, mágneses kezelésre, fényterápiára, kézrátételes kezelésre küldte, esetleg ajurvédikus kúrára fogta, ő pedig csodálatos módon meggyógyult. Nem tudjuk ki ez az ember, nem tudjuk, hogy létezik-e egyáltalán, volt-e, van-e rákja, meggyógyult-e, milyen kezelést kapott az orvosoktól, nem tudunk semmit. Sok esetról szól a fáma, és mindegyik fantasztikus gyógyulásokról, tehetetlen orvosokról szól. Itt van egy elképesztő lista arról a sok ostobaságról, amiknek a nevében gátlástalanul meglopják a beteg embereket.

A varázslat nem segít

A varázslat nem segít

Bajor Imre esetén kívül ritkán jut el hozzánk annak a híre,  hogy valakinél sajnos nem használt az aktuális csodagyógymód. A halottak pedig ugye nem beszélnek. A "rák ellenszere" is velük száll a sírba...

7. A rák ellenszere készen áll, de a gyógyszeripar eltitkolja

Ha a rák ellenszere valahol egy fiókban, vagy egy merevlemezen lapulna, valaki olyan eszetlenül meggazdagodhatna belőle, mint még soha senki. Elég ostoba alaknak kellene lennie, ha eltitkolná. És ügyesnek is, mert ezek szerint egyetlen ipari kémnek sem sikerült még megtalálnia és ellopnia a gyógyszert. Az összeesküvés-elméletek egyik legnagyobb problémája, hogy miért nem szivárog ki valahogy az igazság. Ha a rák ellenszere készen állna, a világ valaha volt legnagyobb üzlete lenne. A sikeres gyógyszercég aranyáron mérné, és szemérmetlenül megsarcolná érte az emberiséget. Szemetek, de nem hülyék.

8. A rák kezelése több ember halálát okozza, mint ahányat meggyógyít

Ez egyszerűen nem igaz. A statisztikák egyre javulnak. Igaz, hogy néha nem használnak: a kemoterápia, a sugárkezelés és a műtétek sem mindenható módszerek. Mindegyik kemény dolog, gyakran súlyosak a mellékhatásaik. Sok beteg minden próbálkozás ellenére meghal. Ennek ellenére a rákbetegek életkilátásai összességében egyre jobbak. A hererákosok 96 százaléka pédául meggyógyul; ez az adat a 70-es években még csak 70 százalék volt. A rákkal küzdő gyerekek háromnegyedét szintén meggyógyítják A 60-as években ennyien haltak bele.

A rák ellenszere nem áll a rendelkezésünkre, ez a betegség továbbra sem vicc. Az is igaz, hogy egyre szaporodnak a megbetegedések, de a kezelések is egyre eredményesebbek. A hosszú távon (10 évig, vagy tovább) is túlélő gyógyultak száma megduplázódott az elmúlt negyven évben, a halálozások pedig általánosságban 10 százalékkal csökkentek.

9. A cápák nem kapnak rákot.

De.

A cápák is lehetnek rákosak

A cápák is lehetnek rákosak

 

Tehát:

A rákra is igaz - különösen igaz - az a tétel, hogy minden komoly problémán csak komoly erőfeszítéssel lehet segíteni. A rák ellenszere nem valami csodamódszer, hanem ugyanazok a megelőzési szabályok, amelyeket évtizedek óta tudunk. Nem szabad dohányoszni, sokat piálni, nagyon fontos a megfelelő testmozgás és az egészséges táplálkozás, igyekezni kell csökkenteni a stresszt, és meg kell próbálni élvezni az életet. Persze ezek sem jelentenek életbiztosítást, de a különböző kamuterápiák csak a pénzünket apasztják, esetleg ártalmasabbak, mintha nem csinálnánk semmit.

A már kialakult rák ellenszere pedig továbbra sem a homeopátia, az ajurvéda meg a léböjtkúra, hanem sajnos a kemó, a sugárkezelés, és mindenek előtt egy-egy jól sikerült műtét. Aki az orvostudományban bízik, és időben kapcsol, az ma már jó eséllyel túléli. Aki sarlatánokra teszi a tétjét, az nem.